‘Marco Martens is wat mij betreft de verrassing van dit moment: met zijn enorme gevoel voor taal en de meeslepende cadans van hem en zijn muzikanten. Zijn werk is ruw, soms wat donker, maar hij neemt je altijd mee door zijn beeldende teksten en muziek.‘ – Sara Kroos


Marco Martens beweegt tussen de regels van kleinkunst, rap en poëzie. Grote thema’s vangt hij in kleine portretjes van het alledaagse, persoonlijk en toegankelijk. Marco maakt voorstellingen, speelt liedjes, improviseert, draagt voor en koestert bovenal een ongezonde liefde voor slechte woordgrappen.

Samen met muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee maakte hij diverse albums en voorstellingen. In het Radio1-programma De Taalstaat vatte taalicoon Frits Spits het debuut Ieder huis is uit vertrekken gebouwd samen als ‘bijzonder èn bijzonder goed’. OOR sprak van ‘een album met sterke liedjes dat zich laat luisteren als een tragikomische roman’ en Yora Rienstra noemde het in haar Radio2-programma ‘weer eens wat vernieuwends’. De afgelopen jaren maakte het drietal voorstellingen voor o.a. Oerol en Theaterfestival De Parade. Vanaf 2021 is Backward Turkey in het theater te zien.

Met producer Royal with Cheese maakte Marco het album Tweede Viool / Derde Bedrijf; volgens Popunie ‘een zeer classy bijdrage aan de Nederlandse hiphop’. De samenwerking smaakte naar meer: in november 2019 verschijnt het nieuwe album Vera.

Voor Niks Nieuws maakt Marco, samen met Luan Buleshkaj, werk over de actualiteit. Improviseren doet hij in De Cabarapshow. Anderen laat hij ook graag aan het woord: voor zijn podcastserie spreekt Marco met diverse gasten over thema’s die hem bezighouden, zoals vaderschap, ambitie en adhd. Voor Hiphop In Je Smoel en De Correspondent portretteerde hij spoken word-artiesten.

Dit alles doet hij overigens niet tegelijk en ja, soms verliest hij het overzicht. Je zou eens in zijn hoofd moeten kijken. Dat kan, trouwens: check een album, bezoek een show of beluister zijn podcast.