Menu Sluiten

Over Niks Nieuws

Schrijvers en spoken word-artiesten Marco Martens en Luan Buleshkaj delen een voorliefde voor wordplay en punchlines en zijn minstens zo geïnteresseerd in de waan van de dag. De wereld is immers geschift, nietwaar? Liever dan zich laten verleiden tot Twitterfitties of verheffende vingertjes doen de heren met Niks Nieuws waar ze goed in zijn: de actualiteit vangen in mooie teksten.

Niks Nieuws is een terugkerend format met wisselende gasten en perspectieven. Tevens gaan Martens en Buleshkaj iedere show in gesprek met een journalist over de achterkant van wat er speelt. Verwacht spoken word, liedjes, interviews en improvisatie van een duo dat samen meer jaren ervaring heeft dan sommige rocksterren aan levensjaren halen. Een goede afloop wordt – geheel in de lijn van het NOS-journaal – niet gegarandeerd.

De makers

Marco Martens is zacht van stem en scherp van tong. Hij rapt, improviseert, maakt theater en presenteert. In iedere situatie ziet hij poëzie: met zijn oog voor detail en zijn associatieve brein maakt hij er in no time een mooie tekst van. Hij speelde op o.a. Lowlands, Zwarte Cross, Oerol en Theaterfestival De Parade. Als presentator en journalist werkte hij voor o.a. International Film Festival Rotterdam, Hiphop In Je Smoel en De Correspondent.

Luan Buleshkaj maakte naam als battlerapper (L-Deep) bij Punchout Battles. Hij was huisdichter bij CritiX op FunX en was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. Voor zijn voorstelling Leeuwenkind ontving hij in 2020 de Best of Fringe Award en als finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival won hij de Shaffy Cheque.

Marlon Penn is een muzikale duizendpoot. Na het verschijnen van zijn eerste album Independence? toerde hij twee jaar door binnen- en buitenland. Als sessiemuzikant werkte hij met o.a. Amber Arcades, Emil Landman en Kim Janssen en hij componeerde voor dansvoorstellingen, theater en film. Ook voor het schrijven van een spoken word-tekst draait Marlon zijn hand niet om en in de resterende tijd verzamelt hij spelfouten van de NOS-redactie in zijn Instagram-story’s.

Het team achter de schermen bestaat uit Dilan Tekin (projectleiding), Klim van de Laarschot (visuals), Michiel van Iersel, Y’s Kid en DJ Native (muziek), Tim de la Rie (vj’ing en licht) en Ad-Just Bouwman (regie). Jop Eikelboom ondersteunde als schrijfcoach en Stichting IMPACT hielp met het optuigen van de productionele achterkant.

Niks Nieuws is een productie van De Jongens van Hiernaast.