Menu Sluiten

Akkoord van Parijs

🖊️: Marco Martens

Vanochtend om 11:00 Nederlandse tijd is in Parijs een historisch akkoord bereikt: topvoetballer Lionel Messi zette zijn handtekening onder het maandag gepresenteerde IPCC-rapport. Hij voegt zich daarmee bij een team van wereldsterren dat zich meerdere malen per week nadrukkelijk op het groene speelveld beweegt.

Na het officiële moment sprak de Argentijnse vedette met de toegestroomde pers. De eerste vraag ging over zijn hereniging met Neymar: “Het is een eer om met zo’n persoonlijkheid te werken. Ik heb eens gezien hoe demonstranten van Extinction Rebellion uit het niets op de grond gingen liggen, maar iemand die dat op dit podium voor draaiende camera’s doet maakt natuurlijk wel even een statement.”

Het grote doel van de samenwerking is helder: de CO2-uitstoot moet in 2030 met 49% verminderd zijn vergeleken met 1990. Volgens Nasser Al-Khelaifi, een van de architecten van het akkoord, zijn alle voorwaarden daarvoor nu aanwezig. Messi nuanceerde die uitspraak direct. “Soms ben je het beste team, maar win je toch niet.” Ook demissionair premier Rutte twijfelt ondanks dit team aan de haalbaarheid: “Er ligt heel veel werk, ook na de formatie. Er lijkt een gat te zitten tussen het doel van 2030 en en de belangen van de voetballerij.”

Toch staat het collectieve belang voorop, stelt Al-Khelaifi: “Verdere opwarming van de aarde zal vaker droogte veroorzaken en een spits zonder rendement komt de atmosfeer in het team niet ten goede.” Een oplossing ziet hij in een kleinere topcompetitie met een beperkt aantal clubs: “Als je op woensdag in Moskou speelt en op zondag in Nice, kunnen de temperatuurverschillen enorm zijn. En dat terwijl het IPCC-rapport stelt dat een verschil van 1,5 graden al desastreuze gevolgen kan hebben. Daarnaast is het een uitgelezen kans het vliegverkeer in de voetballerij te verminderen.”

“Alles wat deze club wil, komt overeen met mijn ambities”, vult Messi desgevraagd aan. Gisteren werd hij op de luchthaven warm onthaald door duizenden Parijzenaars die er demonstreerden tegen de vervuilende luchtvaartindustrie. Die ontvangst geeft hem vertrouwen: “Klimaatverandering zou onze hoogste prioriteit moeten zijn. Fijn om te zien dat daar nu draagvlak voor is.”