‘Marco Martens is wat mij betreft de verrassing van dit moment: met zijn enorme gevoel voor taal en de meeslepende cadans van hem en zijn muzikanten. Zijn werk is ruw, soms wat donker, maar hij neemt je altijd mee door zijn beeldende teksten en muziek.‘ – Sara Kroos


Marco Martens schildert met woorden. Hij observeert graag en presenteert veelzeggende details als kleine schetsjes. Ruw en zonder opsmuk. Zijn expressie en ritme zitten in de taal. Samen met muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee schreef hij het album Ieder huis is uit vertrekken gebouwd dat in 2015 op Bastaard Platen verschijnt. De plaat bevat kleine luisterliedjes over vertrekken en achterlaten. In het Radio1-programma De Taalstaat vatte taalicoon Frits Spits het samen als ‘bijzonder èn bijzonder goed’. OOR sprak van ‘een album met sterke liedjes dat zich laat luisteren als een tragikomische roman’ en Yora Rienstra noemde het in haar Radio2-programma ‘weer eens wat vernieuwends’.

Sinds de geboorte van zijn dochter en zoon zoekt hij handvatten: hoe balanceer je tussen vrije tijd en ambities? Op zijn zoektocht vond hij enkel truttige lectuur. Daarom besloot hij met andere kunstenaars en vaders in gesprek te gaan. Het resulteerde in Morgen zal ik thuis zijn, een serie podcasts met gesprekken, spoken word en muziek. In zes afleveringen spreekt Martens met o.a. Diggy Dex, Lucas de Man en Björn van der Doelen over de spanning tussen vaderschap en professionele ambities. Bij de serie verschijnt een gelijknamige EP met bijdragen van Flip Noorman (Flip en de Noormannen) en Giorgi Kuiper (De Likt).

Sinds de eeuwwisseling bouwt Martens aan een aardig CV. Hij deed honderden optredens in Nederland en België en stond op festivals als Lowlands, De Parade, Mundial en De Zwarte Cross. Met De Cabarapshow maakt hij (hiphop)improvisatietheater. Als rapper was hij actief in Macronizm en De Nuance. Met Dennis Gaens schreef hij de literaire muziekvoorstelling LUCY. Met het nummer ‘Madam Jeanette’ waren Martens en consorten te zien in VPRO Vrije Geluiden en Kunststof Radio1 voelde Marco een uur lang aan de tand over zijn werk. Een úúr. Da’s net zo lang als 60 optredens in DWDD.

Eind 2012 verscheen Marco’s miniverhalenbundel, ‘Rubberboot’. Samen met acht collega-dichters uit de stad schreef hij de poëziebundel ‘Wij Dragen Rotterdam’. Voor De Correspondent en Hiphop In Je Smoel portretteerde hij diverse spoken wordartiesten.